miercuri, 31 iulie 2013

Profesia de educator-Calitatile unei bune educatoare

          Colectivitatile in care se incadreaza copilul au o influenta deosebit de mare asupra dezvoltarii psihosociale.
Gradinita are o mare importanta pentru pregatirea scolarizarii.Rolul fiecarei educatoare este de a si-l face pe copil partener in demersul educativ.Ea trebuie sa sustina si sa consolideze dezvoltatea si comportamentul copilului,raporturile cu sine si cu ceilalti,astfel incat acesta sa poata atinge momentul cand isi formuleaza singur reguli si principii.
         Realizarea obiectivelor educatiei depinde in mare masura de calitatile si competentele educatoarei,care,prin actiunile sale,prin personalitatea sa reprezinta un model pentru copil,un sprijin pentru familie,un factor de cultura in comunitate.
       Educatoarea indeplineste o misiune importanta aceea de a asigura formarea si pregatirea copilului catre viata.Este dificil de a descrie in cateva fraze trasaturile ce disting o buna educatoare.Chiar daca am incerca sa alcatuim o lista a ingredientelor necesare,nu vom reusi sa oferim decat o schita de porteret,niste repere care ar putea servi ca ghid general de formare,si nu solutia certa pentru edificarea unei imagini integre.
Daca intrebam copiii cum ar vrea sa fie educatoarea lor,ei ne vor raspunde desigur"frumoasa si buna".
Chiar daca nu seamana cu zana buna ea ii poate fermeca printr-un zambet sau printr-o privire incarcata de dragoste prin calitati deosebite pin voce blanda si copii o vor considera dret cea mai frumoasa si cea mai buna educatoare din lume.
        Comportamentul didactic ,insusirile de personalitate,cpmpetentele dobandite prin formarea initiala si continua,experienta,atitudinea si sentimentele fata de proria activitate si fata de copii,creativitatea si spontaneitatea,capacitatea de a transpune in lumea fantastica a celor mici,daruirea si pasiunea in munca la care se adauga si aptitudinile de lider sunt doar cateva din asteptarile parintilor fata de educatoare.
O buna educatoare trebuie sa fie calma,spontana,crativa sa se poata adapta la situatii neprevazute,rabdatoare in comunicarea cu copiii si parintii acestora.cu membrii comunitatii si alti pareneri.
Ea trebuie sa se implice in actiunile metodice sa se aotoperfectioneze,sa participe la concursuri pentru obtinerea gradelor didactice,la perfectionari periodice.
Munca de mare raspundere pe care o indeplineste ii cere educatoarei sa dovedeasca un larg orizont cultural,sa aiba cunostinte bogate in literatura si arta,in stiinta si tehnica,sa cunoasca evenimentele vietii social-politice.Aceasta o va ajuta sa stabileasa o corelatie mai justa intre diferite arii curriculare, sa dea mai multa viata si personalitate activitatilor sale.
        Profesia de educatoare este una complexa si nobila,dificila si placuta,in care "a sti nu inseamna nimic daca nu impartasesti aceasta stiinta cu emotie si forta spirituala".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu